Programma 2021

Weert, 22 april 2021


Betreft: Dodenherdenking 4 mei 2021


Geachte lezer,


Ieder jaar opnieuw organiseert het gemeentelijk Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert in onze stad een plechtige bijeenkomst rondom de Dodenherdenking op 4 mei en vieren we op 5 mei samen dat Nederland in 1945 is bevrijd en we sindsdien in vrijheid leven.

Ook dit jaar is het in verband met de coronamaatregelen niet mogelijk om op 4 en 5 mei in groten getale bijeen te komen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept heel Nederland daarom op om ook dit jaar vooral vanuit huis stil te staan bij de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen aanwezig zijn bij de Nationale Herdenking en leggen de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Na de twee minuten stilte houdt Amara van der Elst een voordracht en aansluitend houdt André van Duin zijn toespraak.
Voorafgaand aan de herdenking op de Dam houdt schrijver Roxane van Iperen haar 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe in De Nieuwe Kerk. De Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam wordt live uitgezonden op NPO 1, vanaf 18.45 uur.

Ook in Weert willen we, ook dit jaar, op een waardige manier herdenken.
Het gemeentebestuur van Weert en het Comité Bevrijding en Herdenkingen geven op 4 mei gevolg aan het protocol wat inhoudt dat op dinsdag 4 mei inwoners worden opgeroepen de vlag in de gemeente, gedurende de gehele dag, van zonsopgang tot zonsondergang, halfstok te hangen.
De gemeente Weert hangt de vlag, volgens protocol, vanaf 18.00 uur halfstok.

De Dodenherdenking in Weert zal op 4 mei om 8.00 uur beginnen met een kranslegging door de voorzitter van het Comité Bevrijding en Herdenkingen bij de Rumolduskapel. Aansluitend wordt aan bewoners en organisaties gelegenheid geboden om gedurende de dag, tussen 08.15 uur en 19.45 uur, op eigen gelegenheid, bloemen of kransen neer te leggen, met in achtneming van de geldende regels.

Burgemeester mw. C.C. Leppink-Schuitema zal, zonder aanwezigen, eveneens bij de Rumolduskapel om 19.58 uur namens de gemeente Weert een krans leggen.

Na het signaal Taptoe, door Björn Wiermans, zal er om 20.00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen.

Aldus herdenken wij in Weert de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Wij hopen dat er net als vorig jaar op 4 en 5 mei weer volop gevlagd wordt en dat de televisie-uitzendingen en de livestreams door iedereen bekeken worden.

Vertrouwende u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.

Namens het Comité Bevrijding en Herdenkingen van de gemeente Weert, 

 

Met vriendelijke groet,

A.F. Spee MES, voorzitter

webdesign: Artis