Programma Weert 21 en 22 september

Weert herdenkt 75 jaar bevrijding
Programma 21 & 22 september

 

22 september 2019 is het 75 jaar geleden dat Weert werd bevrijd. Dit was het einde van de Tweede Wereldoorlog in onze gemeente. Gelukkig kennen we nu al 75 jaar vrijheid. Om de bevrijding te herdenken en het feit dat het 75 jaar geleden is dat de oorlog in Limburg is geëindigd, is er dit jaar speciale aandacht voor de bevrijding. In het weekend van 21 en 22 september zijn allerlei activiteiten en evenementen georganiseerd. Ook kunt u in dat weekend diverse plekken bezoeken, die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.


Tijdelijke expositie ‘Bevrijding van Weert’ langs Eindhovenseweg
Blijvend via website www.weertinkaart.nl

Burgemeester Heijmans opent woensdag 18 september om 17.00 uur de expositie rondom de bevrijding van Weert. Het 1ste Batallion van het Suffolk regiment bevrijdde Weert in de ochtend van de 22ste september. Het gebied rondom de stadsbrug werd die dag de plek waar alles gebeurde. Aan de Eindhovenseweg worden 30 spandoeken opgehangen met foto’s van de bevrijding van Weert.

De spandoeken zijn voorzien van een QR-code die uitkomt op de website www.weertinkaart.nl. Deze website geeft de rijke historie van de stad Weert weer. Deze website geeft de gebruiker de mogelijkheid een persoonlijke erfgoedroute te genereren langs de vele bekende en onbekende erfgoedpunten die Weert rijk is. Art-is communicatie ontwikkelde de responsive website.

Weertinkaart.nl
De website ontwikkeld voor de smartphone is zowel interessant voor toeristische bezoekers, die graag de highlights van de stad bezoeken, als voor Weertenaren, die nieuwe, voor hen onbekende erfgoedpunten willen ontdekken. De website biedt gebruikers de mogelijkheid om zelf het beginpunt en de afstand van een wandelroute te bepalen. Bart Maes, initiatiefnemer achter de website: ‘Daarbij kan je eenvoudig selecteren welke bezienswaardigheid je interessant vindt. Alle rijks- en gemeentelijke monumenten zijn opgenomen. Bij een aantal panden hangen inmiddels erfgoedbordjes met een verwijzing naar de website met meer achtergrondinformatie. Dankzij de website transformeert de stad Weert dus in een openlucht museum’.

Bevrijdingsfestival Weert en Art-is communicatie werkten samen om de Tweede Wereldoorlog blijvend zichtbaar te maken als erfgoed in Weert. Op deze manier wordt gemakkelijk en snel inzicht gegeven in de bevrijding van Weert.

www.weertinkaart.nl

Voorstelling Vannacht naar Dag
Za 21 september – 6.24 uur - stadhuis

Zaterdag 21 september wordt de gratis voorstelling ‘Vannacht naar Dag’ in de hal van het stadhuis in Weert georganiseerd. Deze bijzondere voorstelling begint om 06.24 uur: een uur voordat de zon opkomt. In deze muzikale vertelling over oorlog en vrede worden verschillende verhalen uit de oorlog verteld. Indringende ervaringen van gewone mensen.

Na afloop van de voorstelling krijgen alle deelnemers een gezamenlijk ontbijt aangeboden. Er is slechts plaats voor 75 personen. Kaartjes zijn gratis.

Kaartjes via www.munttheater.nl

Bevrijdingsfestival
Za 21 september – 13.00 uur – Oude Suffolkweg/Eindhovenseweg
Zo 22 september – 11.30 uur - Oude Suffolkweg/Eindhovenseweg

De eenheid die Weert bevrijdde, kwam via de tegenwoordige Suffolkweg aan bij de restanten van wat nu de stadsbrug is. Op die locatie wordt nu de 75-jarige bevrijding gevierd met het Bevrijdingsfestival van stichting Gran Fiesta. Artiesten als Maan, Waylon, Nielson, Danny Vera en BLØF treden op, allemaal met liveband. Ook regionale en lokale artiesten staan op het podium: Goodsouls, Jerry Husk, Linda Smeets en Wendy van Dooren.

Kaartjes via www.bevrijdingsfestivalweert.nl 

Fietstocht Suffolk route
Za 21 september – Brussel naar Weert

Zaterdag 21 september wordt de zogeheten Suffolk route weer gefietst. Dit is de route waarlangs de bevrijders in 1944 vanuit Brussel een weg naar Weert vochten. Fietsers van het Wounded Warriors Cycling team gaan de Suffolk route fietsen. Dit team bestaat deels uit veteranen en oud-politieagenten. Hun verleden en teamgeest leidt tot een bijzonder team van wielerliefhebbers. De fietsers vertrekken ’s morgens vanuit Brussel en worden ’s middags rond 16.00 uur ontvangen bij het Bevrijdingsfestival.

Muzikale voorstelling ‘Vrijheid maak je samen’
Za 21 september – 19.00 uur – Munttheater

Voor 75 jaar bevrijding sloegen de Limburgse muziekbonden de handen in elkaar om middels muziek aandacht te geven aan vrede en vrijheid. Met deze voorstelling wordt vrijheid gevierd, het verleden herdacht en worden verbindingen naar het heden en de toekomst gelegd. De voorstelling bestaat uit de jeugdopera Brundibár en een uitvoering van lokale muziekverenigingen, met o.a. de compositie 75 Jaor Vreej. Percussion Ensemble Weert, de Stedelijke Harmonie St. Antonius Weert en koor Giocoso doen mee aan deze voorstelling.

Kaartjes via www.munttheater.nl

Bevrijdingsmis
Zo 22 september – 10.00 uur – St. Martinuskerk

Zondagochtend is er een speciale ‘bevrijdingsmis’ in de St. Martinuskerk. Na de mis lopen onder andere deken Franken en burgemeester Jos Heijmans gezamenlijk naar het Suffolkmonument, voor de herdenkingsceremonie.

Herdenkingsceremonie bij Suffolkmonument
Zo 22 september  – 11.45 uur – Suffolkmonument

Weert werd in 1944 bevrijd door een eenheid van het Britse leger, het 1e bataljon van het Suffolk-regiment. De bevrijding wordt zondag 22 september herdacht tijdens een ceremonie bij het Suffolkmonument. Dit monument, aan de Suffolkweg (bij de stadsbrug) in Weert, is een eerbetoon aan het Britse Suffolk-regiment. Om 11.45 uur begint de herdenkingsceremonie met kranslegging, mooie verhalen en muziek. De herdenking wordt georganiseerd door het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert.
Herdenking in Stramproy
Zo 22 september – 14.00 uur – vredesmonument (Prins Bernhardstraat)

Ook in Stramproy wordt op zondag traditioneel herdacht dat het dorp bevrijd werd op 22 september 1944. De herdenking is om 14.00 uur bij het vredesmonument aan de Prins Bernhardstraat en duurt ongeveer een uur. Daarna zijn er allerlei activiteiten rondom bevrijding en de periode na de Tweede Wereldoorlog, op het Kerkplein.

Film over de bevrijding
Zo 22 september – 14.00 en 16.00 uur – Gotcha! Cinema

Cultuur is één van de mooiste uitingen van vrijheid. Na het Cultureel Lint in de binnenstad van Weert, wordt zondagmiddag de film ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ getoond. Dit is een documentaire van filmmaker Peter Crins, met unieke filmbeelden van de bevrijding van Weert, Stramproy en Nederweert. Een indrukwekkende film, waarin vijf ooggetuigen hun verhaal vertellen over de deportaties en bevrijding.

Kaartjes via www.gotcha-cinema.nl

‘Limburg Vrie’ van het Limburgs Fanfare Orkest
Zo 22 september – 20.15 uur – Munttheater

In de concertreeks ‘Limburg Vrie’ neemt het Limburgs Fanfare Orkest u mee op de tocht die onze bevrijders 75 jaar geleden hebben afgelegd. In de voorstelling zijn authentieke radio- en televisiebeelden uit die tijd verwerkt.

Kaartjes via www.munttheater.nl

webdesign: Artis